Debutul sezonului estival 2022 implica o crestere masiva a cererilor pentru zboruri pe fondul dorintei romanilor de a pleca in vacante in strainatate, dupa doi ani de pandemie si restrictii greu de suportat. Avand in vedere ponderea costurilor transportului aerian in totalul costurilor unei vacante obisnuite, nu este de mirare ca foarte multi turisti aleg companii low cost, mai ales daca este vorba de rute scurte sau medii, utilizate frecvent si care au ca destinatii tari din Europa sau Orientul Mijlociu. In general liniile aeriene low cost ofera un raport calitate-pret satisfacator pentru client, oferind exact ceea ce este nevoie: transport mai ieftin si rapid intre doua locatii, fara multe alte aspecte complementare care sa ridice inutil costurile, si, in consecinta, o parte substantiala din bugetul disponibil poate fi alocat sejurului in sine, nu transportului.
Din pacate insa, impedimentele in calea unei vacante fericite in vara anului 2022 continua sa apara, de data aceasta problemele majore fiind generate nu de restrictii sanitare, ci de perturbatiile logistice aparute la nivel european in domeniul transporturilor aeriene de persoane, pe toate segmentele de pret.
Spre exemplu, compania Wizz Air, unul dintre cei mai cunoscuti operatori de zboruri low cost din tara noastra a inregistrat o crestere continua a numarului de zboruri anulate de la inceputul anului, insa cu o accentuare masiva in ultima luna. Deja de la sfarsitul anului 2021 se anuntase ca firma va suspenda in perioada ianuarie-martie 2022 o serie 45 de zboruri cu plecare de pe aeroporturi din Romania catre Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Israel sau Cipru. O explicatie ar putea fi faptul ca in primul trimestru al anului se manifesta o scadere a cererii de bilete, pe fondul faptului ca perioada nu era sezon de vacante in emisfera nordica si, in plus, de regula disponibilitatile financiare sunt reduse dupa perioada sarbatorilor de iarna.
In mod logic, incepand cu trimestrul al doilea si mai ales la inceputul verii, liniile aeriene isi maresc capacitatea de transport, pentru a putea acomoda fluxul de calatori. Nu si in 2022. Desi in mod normal tendinta ar fi fost de crestere a zborurilor pe masura ce crestea cererea, oarecum paradoxal si opus principiilor de cerere si oferta, situatia se prezinta exact invers. Astfel, daca in lunile aprilie-mai 2022 s-au inregistrat relativ putine zboruri anulate in plus fata de situatia anterioara existenta, in luna iunie compania a anuntat renuntarea la cel putin 195 de zboruri ce deserveau 74 de rute. Principalele curse vizate de suspedari au fost cele in si spre Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, adica 3 din cele mai mari 5 aeroporturi ale tarii, si principalele terminale aeriene utilizate de persoanele care doresc sa calatoreasca in scop turistic. Aceasta situatie a afectat in jur de 40.000 de clienti, daca se considera o medie de aproximativ 200 de persoane per cursa (fiecare zbor variaza in functie de modelul de areonava si gradul de ocupare).
In afara de zboruri anulate in sine, exista si multiple situatii in care cursele sunt reprogramate sau amanate in ultimul moment, uneori chiar dupa ce pasagerii au fost imbarcati. Aceste cazuri implica un disconfort sporit pentru client, deoarece presupune fie asteptarea in avion si deci prelungirea excesiva a perioadei de transport propriu-zise, fie debarcarea si schimbarea aeronavei. In ambele situatii intarzierile pe segmentul de transport au repercursiuni pe intreg lantul de organizare a sejururilor: intarzieri la cazare in hotel, ratarea unor legaturi cu alte curse aeriene pe alte aroporturi, pierderea unor evenimente cu program fix la care pasagerii nu mai pot ajunge etc.
Mai grav este insa faptul ca firma Wizz Air nu ofera explicatii coerente privind cauzele eliminarii unor zboruri, de multe ori nu anunta in timp util modificarile sau suspendarile, si, chiar mai important, nu ofera nici alternative posibile pentru a remedia problema. Un astfel de caz s-a petrecut recent, cand compania a anulat fara preaviz si fara clarificari 2 curse de la Dortmund cu destinatia Cluj-Napoca si Timisoara. Situatia creata a pus o serie de romani intr-o situatie dificila, intrucat acestia nu au gasit cazare si o mare parte au petrecut o noapte in aeroport, dormind pe paturi pliante, puse la dispozitie nu de companie, ci de administratia aeroportului german.
Cauzele care au dus la aparitia acestor probleme nu tin exclusiv de o companie aeriana sau alta, la baza fiind o problema sistemica a intregului cadru de transport aerian european. Lipsa de personal navigant, reducerea numarului de functionari din aeroporturi, din sectorul logisticii si manipularii bagajelor precum si a verificarilor tehnice ale aeronavelor, combinata cu grevele si protestele angajatilor ramasi este doar unul dintre factori, poate cel mai pregnant. Desigur poate fi invocata si cresterea costurilor de operare, mai ales in privinta combustibililor. Absolut corect. Insa managementul intern deficitar, deficientele de comunicatie, lipsa de empatie a personalului si nepregatirea pentru situatii limita (lipsa unui plan B in caz ca se intampla ceva pe segmentul tehnic sau logistic) pot fi factori cauzali ce tin de operatorul aerian, si care, cu un efort din partea acestuia, ar putea fi corectati. In acest caz, chiar daca nu s-ar elimina complet problemele, macar ar fi diminuate.