Air Notification

Valabilitatea certificatului digital Covid-19 din Uniunea Europeana a fost prelungita cu 12 luni

Certificat Digital Covid 19 EU

Cadrul legal care reglementa folosirea ca act doveditor al vaccinarii anti-Covid 19, al recuperarii de dupa boala sau al unui test negativ aflat in perioada de validitate a fost adoptata in 14 iunie 2021 si a intrat efectiv in vigiare la 1 iulie 2021. La momentul respectiv, nestiindu-se cat se va prelungi starea pandemica in realitate, s-a decis arbitrar, dar intr-o oarecare concordanta cu intervalele biologice de persistenta a anticorpilor in organismul persoanelor vaccinate sau vindecate de boala, ca validitatea tehnica a cadrului legal sa fie de un an calendaristic, adica pana la 30 iunie 2022.

Atentie: este vorba de legitimitatea reglementarii legale a Uniunii Europene in cadrul careia exista si actioneaza ca document cu putere juridica certificatul in cauza, nu validitatea fiecarui certificat in parte, emis unui anume individ.

Valabilitatea medicala a fost stabilita la 1 februarie 2022, cand Uniunea Europeana a introdus noi reguli pentru admisibilitatea certificatului: in general este vorba de 270 de zile de la ultima doza de vaccin receptionat de un individ. In functie de vaccin aceasta inseamna 9 luni de la doza unica – pentru Johnson&Johnson sau 9 luni de la rapel pentru celelalte vaccinuri. Intervalul de 9 luni nu se aplica in cazul dozei booster (a 3-a) – in cazul unei doze booster certificatul este valid, fara limita de expirare, cel putin pana la noi reglementari.

Permisul introdus anul trecut permite calatoria libera in spatiul Uniunii Europene si in cel al statelor terte cu care existau intelegeri bilaterale in acest sens. Mai mult, in functie de reglementarile interne ale fiecarui stat, pe perioada pandemiei persoanele care detin un astfel de certificat aveau posibilitatea sa aiba acces la unele evenimente publice sau in anumite incinte, cu respectarea conditiilor de distantare impuse de la caz la caz, in timp ce persoanele care nu prezentau un astfel de act nu puteau beneficia de acces. Pe masura ce amploarea pandemica s-a mai redus la nivel global si din ce in ce mai multi oameni au facut vaccinul sau au dobandit imunizare ca urmare a trecerii prin boala, multe dintre restrictii au fost suspendate sau reduse, cu precadere cele la nivel intern din fiecare stat care limitau accesul in anumite spatii, incinte sau la evenimente publice sau cele care faceau referire la calatoriile in spatiul comunitar. Totusi, trebuie amintit faptul ca acest Certificat Digital Covid-19 nu a disparut, nu a fost abrogat oficial, iar puterea sa juridica – de document probator – a ramas la fel ca in 2021, cu mentiunea ca validitatea era cea stabilita initial, pana la 30 iunie.

Mai trebuie mentionat ca un certificat digital Covid-19 nu este in sine un document de calatorie, ci doar un document care face dovada imunizarii. In acest sens calatorul care se deplaseaza peste granita trebuie sa prezinte un act de identitate ne-expirat, in conformitate cu legislatia tarii in care intra, viza (daca este cazul) impreuna cu certificatul, daca tarile respective au aceasta prevedere activa.

Problema este ca la 30 iunie 2022 reglementarea cadru a Uniunii Europene expira, si astfel Certificatul Digital ar fi devenit caduc din punct de vedere tehnic si legal. De aceea, pana in momentul expirarii propriu-zise trebuia gasita o solutie, iar cea mai facila varianta a fost evident prelungirea valabilitatii cu inca 12 luni, pana pe 30 iunie 2023.

Inlocuirea certificatului cu un alt act cu putere juridica similara ar fi implicat o povara birocractica precum si o serie de costuri materiale si de timp nejustificat de mari, nefiind asadar o alternativa de luat in calcul.

Nici renuntarea completa la acest document doveditor nu era o solutie optima, deoarece spectrul unui nou val de infectari (al 6-lea) este cat se poate de real, in acest sens existand destule opinii care avertizeaza ca pandemia nu s-a incheiat si ca vor mai fi valuri, chiar daca de mai mica intensitate. Asadar, nu este exclus ca la un moment dat, din cauza numarului de infectari, sa se reintroduca iarasi  o serie mai redusa sau mai extinsa de restrictii si limitari, in functie de situatia de moment. Practic, daca s-ar fi renuntat total la certificat, cei care au un astfel de document nu ar mai fi putut fi diferentiati in mod legal de cei neimunizati.

Propunerea oficiala de extindere a valabilitatii tehnice a apartinut Comisiei Europene, in timp ce majoritatea parlamentarilor (peste 400) si-au aratat sustinerea pentru acest demers. Ca si varianta precedenta, regulile nou introduse se aplica atat cetatenilor europeni cat si a persoanelor din state terte care au permis de sedere sau rezidenta pe teritoriul comunitar. Pe 23 iunie 2022 a fost aprobat prin vot acordul cu statele membre UE de prelungire a dispotiilor legale emise la 14 iunie 2021. Pentru s-au pronuntat 453 de membri, impotriva 119 si s-au inregistrat si 19 abtineri. In privinta prelungirii schemei pentru resortisantii din tarile terte votul a fost similar.

In noua varianta legislativa a fost prevazuta insa si posibilitatea renuntarii oficiale la certificat dupa 6 luni de la prelungire (31 decembrie 2022) daca, in urma unei anchete, Comisia Europeana va constata ca nu mai exista necesitatea unui astfel de act.

Cu ocazia asta s-au facut si o serie de amendamente si corecturi la vechiul cadru, noua forma a textului subliniind mai clar faptul ca tarile UE trebuie sa se abtina sa impuna restrictii excesive,  disproportionate sau discriminatorii asupra liberei circulatii a persoanelor in interiorul Uniunii, prin raportarea la existenta unui astfel de certificat. Altfel spus, restrictii doar si numai atunci cand sunt cu adevarat justificate.

Aceasta este o incercare a decidentilor de nivel inalt ai Uniunii Europene de a atinge un compromis intre ideea de restrictie aplicabila in caz de nevoie si principiul european fundamental de libera circulatie pentru scopuri turistice sau lucrative.

Exit mobile version