Tot ce trebuie sa stii despre Boarding Pass

0
393
Boarding Gate

In domeniul liniilor aeriene, pentru buna organizare si monitorizare a fluxului de calatori si a bagajelor, se folosesc o serie de termeni specifici care desemneaza fie o anume activitate (spre exemplu check-in sau baggage control), fie un document necesar calatoriei (air ticket, boarding pass etc.). Desi majoritatea termenilor provin din limba engleza, ca urmare a interconectivitatii sistemelor de transport aerian, pentru a usura uniformizarea operatiunilor si a evita eventuale neintelegeri cauzate de traduceri ale  unor denumiri; astfel de termeni au ajuns sa fie utilizati pe scara larga la nivel mondial, chiar si in tari in care limba engleza nu este principala limba de comunicare.

Unul dintre cele mai importante si mai des intalnite acte necesare la imbarcarea pasagerilor este boarding pass-ul (sau boarding card), adica permisul de imbarcare pentru un anumit zbor.

Ce este si la ce foloseste

Boarding pass este un document emis de operatorul aerian care probeaza dreptul pasagerului de a accesa zonele securizate dintr-un aeroport. Acestea sunt restrictionate publicului larg, fiind destinate doar pasagerilor din aeroport care urmeaza a se imbarca in aeronava.

De regula un aeroport comercial este impartit in mai multe sectiuni definite in functie de natura jursidictiei legale si vamale: zona comuna, accesibila tuturor persoanelor; zona destinata exclusiv calatorilor care au trecut de punctul de vama si de control de securitate; sectiunile destinate numai echipajelor si insotitorilor de bord, precum si arealele administrative si cele destinate operatiunilor logistice si tehnice si de securitate.

In modul clasic, cu prezenta fizica la ghiseu, boarding pass se emite dupa ce calatorul si-a efectuat formele de check-in, adica s-a identificat cu actele legale necesare (pasaport, carte de identitate, viza, in functie de caz), a predat bagajele de cala, a efectuat formalitatile de vama cat si verificarea de securitate corporala si a bagajelor de mana.

Documentul in sine impreuna cu biletul de calatorie (daca este in format fizic) si actele de identitate constituie setul de documente care certifica dreptul unei persoane de a se imbarca intr-o anume cursa aeriana. Atunci cand exista trasee ce presupun o schimbare de itinerar – cursele cu legatura in care se schimba practic aeronava, pentru fiecare portiune care constituie un zbor separat se emite un alt boarding pass. Asadar acest document este intrinsec legat de o anume cursa identficata prin numarul zborului, si este valabil numai pentru acea deplasare, nu si pentru altele chiar daca sunt pe aceeasi ruta sau de la aceeasi companie.

Desigur, pentru a fluidiza intreg procesul, exista si posibilitatea ca operatiunea de check-in sa fie realizata electronic de pasager dinainte de prezentarea la aeroport (self check-in), caz in care boarding pass-ul poate fi printat direct de client, urmand ca la prezentarea la aeroport sa efectueze doar controalele si declaratiile vamale, daca este cazul.

Pentru companie boarding pass-ul este un instrument vital pentru monitorizarea procesului de imbarcare – prin scanarea, de regula automata, la urcarea in avion operatorul are cunostinta in timp real de numarul efectiv de persoane imbarcate si daca exista cazuri in care lipseste cineva. Odata procesul de imbarcare finalizat se emite lista de pasageri, acesta fiind un document cu caracter obligatoriu pentru fiecare zbor.

 Forma documentului

Boarding pass poate fi livrat atat in forma fizica, la ghiseul de check-in, fiind imprimat cu elemente de securizare pe suport de hartie/carton cat si in format electronic securizat ce poate fi accesat de agentii de verificare din aeroport de pe terminalele mobile de tip telefon sau tableta. Similar, si biletul de calatorie se poate prezenta sub forma electronica, eliminandu-se astfel necesitatea de a prezenta mai multe inscrisuri fizice separate.

Sistemul de verificare rapida a informatiilor continute se face fie prin scanarea unui cod de bare (sistem de citire a datelor unidimensional), fie printr-un cod QR (sistem bidimensional). In trecut se utilizau si solutii cu banda magnetica, dar treptat acestea au fost eliminate din cauza fiabilitatii reduse, a costurilor mari, a cantitatii reduse de date si, poate cel mai important, a problemelor de securitate.

In variantele documentelor electronice stocate pe dispozitive mobile se pot utiliza si sisteme NFC (Near Field Communication), daca solutia tehnica este implementata.

Per total trecerea catre formatul exclusiv electronic este o inovatie folositoare deoarece se comprima in intermediul unui singur dispozitiv mobil aflat in dotarea majoritatii calatorilor toate actele necesare unui zbor. Este util mai ales in cazul zborurilor multiple (cu legaturi), deoarece elimina existenta mai multor inscrisuri, ceea ce poate genera confuzie. In plus se elimina si utilizarea unei cantitati de hartie, fiind astfel un aport la dezvoltarea sustenabila. De aceea nu este de mirare ca din ce in ce mai multe companii sugereaza calatorilor sa foloseasca solutiile electronice.

Reversul medaliei este reprezentat de anduranta si fiabilitatea telefoanelor mobile: in caz ca se defecteaza, daca fisierele sunt corupte si nu pot fi citite corect sau daca bateria dispozitivului este golita, practic pasagerul nu se va putea imbarca, ratand astfel cursa, din vina sa.

Elementele comune

In ceea ce priveste aspectul si informatiile continute, exista o larga plaja de variatie, fiecare companie adoptand o forma si un model propriu de boarding pass.

Totusi exista o serie de elemente comune care apar pe orice tip de boarding pass: compania emitenta, seria documentului, numele si prenumele pasagerului, numarul unic de identificare al zborului, data si ora de plecare. Cum, de regula, aceste date nu sunt suficiente pentru a asigura intreg confortul clientului, in variantele uzuale un boarding pass contine si o serie de informatii aditionale cum ar fi: aeroportul de plecare si cel de sosire, ora estimativa de sosire, optiunile si drepturile privind bagajele (numar sau volum), locul rezervat in avion precum si alte conditii specifice. Acestea nu sunt informatii vitale, dar aduc un plus de informatie calatorului, pentru a fi nu surveni neintelegeri.

Foarte important de mentionat: biletul de avion nu este similar si nu substituie un boarding pass. Nici invers. Cele doua elemente sunt complementare si sunt necesare pentru intreg procesul de calatorie pe liniile aeriene interne sau internationale. In fapt, sunt doua elemente diferite, fiecare certificand o alta calitate pentru pasager: biletul certifica faptul ca un client a achitat un cost de transport si ca are dreptul sa calatoreasca cu o anumita cursa, in timp ce permisul de imbarcare certifica faptul ca verificarile si procedurile de check-in au fost validate conform cu reglementarile.

In cazul in care in intervalul dintre check-in si imbarcarea propriu-zisa boarding pass-ul este deteriorat iremediabil sau este pierdut, clientul se poate adresa la ghiseul companiei pentru emiterea unui nou document. Conditia este sa faca soilictarea in timp util, astfel incat sa poata sa ajunga la punctul de imbarcare. Cel cu seria veche este anulat, fiind inlocuit in sistem de noul document. In functie de companie, se pot percepe unele taxe suplimentare pentru astfel de operatiuni.

Cu titlu de exemplu generic, si cu precizarea ca elementele se schimba pe masura ce se optimizeaza formularul pentru a fi mai bine perceput de pasageri, se prezinta doua modele de boarding pass folosite de companii care opereaza curse pe segmentul low-cost in Romania.

Compania Blue Air utilizeaza un boarding pass in care se prezinta o gama completa de elemente: in afara de cele de baza, se detaliaza tipul de bagaje inregistrat pentru fiecare pasager, ora estimativa de aterizare a cursei la destinatie, timpul limita de prezentare pentru imbarcare precum si informatii extinse privind procedura de depunere a bagajelor si conditiile de volum si greutate a acestora.

In cazul companiei Wizz Air elementul boarding pass contine setul de date de identificare a zborului si a pasagerului, aeroportul de decolare si cel de aterizare, timpul limita de imbarcare, ora de decolare plus cateva informatii punctuale privind numarul de bagaje de cala. Este un format mai redus din punct de vedere al complexitatii, insa respecta setul de date necesare informarii calatorilor.

Si celelalte companii care opereaza in Romania cum ar fi Ryan Air sau Tarom folosesc modele similare ca format si date prezentate, diferentele tinand de forma si cu diferente cel mult la nivel de detalii.

Concluzionand, rolul unui boarding pass este unul dual: pe de o parte furnizeaza un set de informatii importante pasagerilor, pentru ca acestia sa fie in conformitate cu reglementarile (in cazul bagajelor) si pentru a respecta timpii stabiliti de operator pentru decolare, si pe de alta parte pentru companie reprezinta un instrument util de supraveghere si control al procesului de imbarcare.