Air Notification

British Airways anuleaza in luna iulie 650 de curse de pe doua dintre cele mai importante aeroporturi londoneze

British Airways

Britsh Airways, principala companie care opereaza curse aeriene (flag carrier airline) inregistrata in Regatul Unit, si a doua ca marime din punct de vedere a flotei dupa easyJet, se confrunta cu o serie de dificultati in a asigura fluxul de transport pe gama de rute pe care opereaza.

Pentru aceasta, desi este o masura destul de dura care va afecta negativ pe termen mediu compania atat din punct de vedere financiar cat si reputational, totusi a fost necesar sa se renunte voluntar la o serie de zboruri. Obiectivul pe termen scurt este de a face posibila o redistribuire a resurselor (mai ales de ordin uman), totul in scopul de a mentine restul de curse in parametrii operationali. In iulie se preconizeaza ca se vor desfiinta nu mai putin de 650 de zboruri de pe 2 dintre cele mai importante aeroporturi ale Londrei – Heathrow si Gatwick. Se estimeaza ca in urma acestei hotarari peste 100.000 de calatori vor fi afectati: in jur de 76.000 aferenti zborurilor anulate de pe Heathrow (principalul aeroport al Londrei si al Marii Britanii) si in jur de 29.000 aferenti zborurilor de pe aeroportul Gatwick (al doilea cel mai aglomerat aeroport al Londrei).

Chestiunea arzatoare in cazul British Airways este reprezentata de lipsa de personal calificat din domeniul transporturilor aeriene, fenomen ce se manfesta la nivel continental, atat in ceea ce priveste echipajele propriu zise si a insotitorilor de bord, cat si a angajatilor care deserveasc aeronavele si efectueaza procesele complementare de la sol: mentenanta, verificari, manipulare de marfuri si bagaje, operatori de la ghiseele de check-in etc.

De fapt, compania britanica deja anuntase de cateva luni ca, pentru a optimiza serviciile si costurile, la nivel general avea in plan sa anuleze 10% din curse in perioada aprilie-octombrie 2022. De multe ori insa, procentul real este depasit in anumite perioade, ajungandu-se ca, din varii motive, sa fie mai multe curse anulate decat se planificase. Ca atare, pentru a actualiza tinta propusa initial cu situatia reala din intreg sectorul aviatic, managementul firmei a revizuit cifrele, ajungandu-se ca un cuantum de 13% dintre zboruri sa fie anulate pe perioada sezonului de vara.

Aspectele nefaste ale acestei decizii manageriale tin de faptul ca se anuleaza curse taman in lunile de varf iunie-august, cand afluxul de calatori creste semnificativ. Cursele anulate aveau ca destinatie cu precadere tari turistice, cum ar fi Portugalia sau Spania. Totusi compania a precizat ca nu s-au anulat complet rute in sine, ci doar anumite zboruri catre destinatii pentru care existau multiple curse pe saptamana, astfel incat sa existe o serie de alternative. Chiar si asa, orice masura de acest tip induce un disconfort pasagerilor, mai ales in cazul in care unele zboruri (dintre cele ramase) ar atinge capacitatea maxima a aeronavei. In aceasta conjunctura unii calatori trebuie sa astepte o alta cursa, in functie de disponibilitati.

In cazul British Airways au actionat concomitent doua serii de factori disruptivi. Pe de o parte este efectul defavorabil creat de problema generica a anului 2022 din intrega ramura industriala de transport civil, tradus in primul rand prin lipsa de personal calificat la toate nivelurile si secundar, prin cresterea costurilor materiale. In timpul pandemiei, cand traficul de calatori a fost sever restrictionat, pentru a reduce costurile, operatorii de linii aeriene au concediat o parte substantiala a personalului (cca. 10.000 de angajati, dintre care 4700 erau insotitori de bord). Intre timp acestia s-au reprofilat catre alte domenii, iesind din sistem, si acum, odata cu ridicarea restrictiilor si cresterea cererilor pentru servicii de transport, se manifesta o reala penurie de persoane care ar putea lucra in sectorul de transport aerian. Pentru egalarea dezechilibrelor dintre cererea si oferta de munca specializata insa este necesara o perioada de timp, perioada ce va fi marcata in continuare de intarzieri si anulari de curse.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste personalul deja existent, de multe ori acesta este nemultumit de reducerile salariale operate in timpul pandemiei, de volumul de munca si de conditiile contractuale. Nu de putine ori exista greve spontane sau amenintari cu intrarea in greva generala, fapt care ar paraliza complet traficul in anumite locatii. Fenomenul nu se manifesta exclusiv in cazul companiei britanice, ci este intalnit in toata Europa, la diferite firme si aeroporturi, afectand atat peronalul operativ de la sol cat si personalul navigant.

La sfarsitul lunii iunie 2022, GMB, sindicatul personalului British Airways care opereaza pe aeroportul Heathrow, a votat sa declanseze o greva generala. Doleantele principale tineau de imbunatatirea salariilor, dupa ce acestea fusesera reduse cu 10% in 2020, si in conditiile unei inflatii generale in crestere. O astfel de greva ar fi blocat aeroportul si ar fi pus iar compania intr-o pozitie deosebit de delicata, dupa ce in timpul pandemiei de Covid-19 a fost la un pas de faliment. Dupa negocieri intre conducere si sindicat, s-a ajuns la un acord formal de majorare consistenta a salarilor, si pe 7 iulie s-a anunta ca greva a fost anulata, pentru moment. Ramane insa de vazut daca membrii sindicatului vor fi de acord cu planul propus si vor vota favorabil intelegerea.

Totusi, data fiind volatilitatea existenta acum in domeniul transporturilor aeriene de pasageri si tensiunile create intre personal si conducerea British Airways, nu este exclus ca la un moment dat amenintarea unei greve sa revina in prim plan si iarasi sa fie pusa in discutie blocarea sau nu a principalului aeroport din Marea Britanie.

Exit mobile version