Foto: bias.aero
Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS) va marca in 2022 editia cu numarul XII, dupa doi ani de pauza fortata cauzata de restrictiile din pandemie – in 2020 si 2021 din cauza situatiei speciale un astfel de show aviatic nu a putut fi sustinut din cauza riscului de transmitere a infectarii.
Prima editie s-a desfasurat in 2009, si, de atunci si pana in 2019 evenimentul a avut loc in fiecare an, constituindu-se astfel o veritabila traditie in domeniul aeronautic din Romania. In fiecare an BIAS a expus vizitatorilor o gama extinsa de modele de avioane, de toate tipurile si din diferite perioade istorice. In plus, publicul, care de regula numara zeci mii de spectatori, a fost incantat si cu programe de acrobatie aeriana si de parasutism de inalta precizie.
Evenimentul din anul acesta va avea loc sambata, 3 septembrie in incinta ROMAERO si a Aeroportului International Bucuresti Baneasa „Aurel Vlaicu”, iar intrarea va fi gratuita pentru toate persoanele.
Tematica centrala a editiei din acest an va fi una cu dubla incarcatura istorica si de mandrie nationala, fiind dedicata atat memoriei Smarandei Braescu, prima femeie parasutist din istoria Romaniei si a treia cu brevet de pilot de avion, cat si celebrarii implinirii a 110 ani de la fondarea Aeroportului Baneasa.
Cele doua teme nu sunt alese deloc intamplator, organizatorii – Compania Natională Aeroporturi Bucuresti, Forțele Aeriene Romane, Aeroclubul Romaniei, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO urmarind sa prezinte si sa readuca in constiinta publica memoria unei parti importante din fundatia istorica a aviatiei din tara noastra.
Smaranda Braescu a fost un pionier al aviatiei romanesti, in adevaratul sens al cuvantului. Inca din copilarie ea visa sa devina pilot de avion, doar ca mentalitatea din Romania anilor 1920 nu era compatibila cu dezideratele sale. Din dorinta de a fi cat mai aproape de cer, a trebuit sa gaseaasca o solutie de compromis, iar acesta s-a numit parasutismul. Astfel, in ciuda oprelistilor si a conceptiilor retrograde din tara, in 5 iulie 1928 executa un salt cu parasuta, in Germania. A devenit astfel prima femeie parasutist a Romaniei, iar Romania a fost prin efortul Smarandei Braescu, doar a patra tara din Europa cu o femeie parasutist, dupa Franta, Elvetia si Cehoslovacia.
Ulterior si-a obtinut si mult doritul brevet de aviator si chair a stabilit o serie de recorduri nationale si internationale: a detinut recordul la parasutism, in 1936 a traversat Marea Mediterana fara escala intr-o aeronava mono-motor etc.
Aeroportul International Baneasa este situat aproximativ pe locatia in care, in 1910, Aurel Vlaicu a prezentat o serie de evolutii aeriene cu un aparat de zbor construit chiar de el, dupa ce, cu un an inainte, tot in zona Hipodromului din Baneasa poinierul aviatiei franceze Louis Bleriot a sustinut un show demonstrativ. Zona, propice noilor activitati aeronautice, devine repede un centru de dezvoltare al aviatiei romanesti – in 1912 se infiinteaza prima scoala de pilotaj pentru aviatia civila, iar din anii ’20 pe Aeroportul Baneasa incep sa fie operate curse de transport pasageri, marfuri si posta, prima companie fiind o firma mixta romano-franceza.
Programul evenimentului din acest an nu este inca definitivat, in acest sens organizatorii vor emite comunicate si actualizari odata ce detaliile vor fi definitivate. De asemenea nici lista de invitati din tara si din strainatate nu este inca stabilita, urmand a fi anuntata in urmatoarea perioada. Cel mai probabil insa, dupa doi ani de expectativa, asteptarile vizitatorilor nu vor fi inselate.